RUGBRØD
At lave dit eget rugbrød er faktisk nemmere, end man skulle tro. Med denne opskrift får du et klassisk brød, hvor du selv kan vælge kerner.
Ingredienser
Tid: ca. 6 timer
- 120 g valgfrie kerner. Vi bruger solsikke- & græskarkerner.
- 150 g rugkerner
- 30 g gær
- 3 dl vand
- ½ spsk. salt
- ½ spsk. honning
- 250 g hvedemel
- 250 g rugmel
- ½ liter A38
- Smør til formen
- Evt. kerner til topping
Psst! Rugbrødet bliver bedst, hvis du bruger en god form til det. Find vores favorit her.
Fremgangsmåde
Bland alle kerner sammen med vand i en stor gryde. Bring det i kog og lad blandingen koge sammen i ca. 5 minutter.
Hæld blandingen over en en stor skål, og lad den køle af, så den opnår stuetemperatur. Den må gerne være en smule lun.
Smuldr dernæst gær ud i blandingen og tilsæt A38, salt og honning. Rør godt rundt indtil alt gæren er opløst.
Tilsæt nu både hvedemel og rugmel og rør alle ingredienserne godt sammen. Det er nemmest at bruge en køkkenmaskine, men du kan også sagtens bruge en håndmixer med dejkroge eller bruge dine hænder på helt gammeldags manér.
Nu er dejen klar til at komme i formen, som skal smøres med smør inden du hælder dej blandingen op.
Pensl nu dejen med en smule vand og lav nogle huller med en gaffel. Lad brødet hæve i 2-3 timer overdækket med et viskestykke. Hvis du ønsker at tilføje kerner ovenpå brødet, kan du tilføje dem efter hævning.
Varm ovnen til 190º og stil herefter formen med rugbrødet nederst i ovnen på en bageplade. Brødet skal bages i ca. 1 time og 15 minutter.
Psst! Hvis du har tålmodighed, bliver brødet endnu lettere at skære, hvis du lader brødet hvile efter bagning til dagen efter. Tilsæt blot et viskestykke over formen og lad det stå på køkkenbordet.